قهوه ماده ای دارد به نام کافئین. این ماده میتواند با عملکرد داروها تداخل ایجاد کند. کافئین در برخی داروها منجر به افزایش اثر دارو میشود. و در برخی داروها منجر به کاهش اثر دارو میشود. حتی ممکن است در صورت مصرف اشتباه ، باعث به وجود آمدن برخی عوارض جانبی شود. با ما همراه باشید تا ببینیم چه کار باید بکنیم.
1- قهوه و تداخل آن در متابولیسم داروها
کبد ما آنزیمی دارد به نام سیتوکروم با نام پزشکی P450. کافئین و برخی داروها توسط آنزیم سیتوکروم متابولیزه میشوند. (یعنی تجزیه می شوند.) اگر قهوه و دارو همزمان مصرف شوند، ممکن است در تجزیه با یکدیگر رقابت کنند. این رقابت ممکن است باعث افزایش عوارض جانبی دارو شود.
از جمله داروهایی که میتوانند با کافئین تداخل داشته باشند، داروهای ضد افسردگی هستند. مثلا داروی فلووکسامین و کلوزاپین.
در خصوص قهوه و افسردگی، در وبسایت کافی سرا قبلا مقاله مهمی منتشر کرده ایم. حتما سری بزنید.
از تداخل دارویی خودم براتون مثالی بزنم. چند روز پیش که به خریدهی قبل عید رفته بودیم بر اثر وزش باد سردرد گرفته بودم. گفتم یه قهوه بخورم اما سردردم فرقی نکرد. بعد گفتم از داروخانه نوافین بگیرم و بخورم. قبلا هم نوافین خورده بودم و خواب آور بود. اما این دفعه خواب آور بودنش خیلی زیاد شد و مطمئنم که به خاطر قهوه بود. و بین مصرف قهوه و نوافینم 10 دقیقه شادم کمتر فاصله بود.
2- قهوه و تاثیر آن بر جذب داروها
کافئین موجود در قهوه این قدرت را دارد که کار دیگری هم انجام دهد. این ماده میتواند بر جذب برخی داروها در دستگاه گوارشی اثر بگذارد. مثلا کافئین میتواند اسیدیته معده را افزایش دهد. داروهایی که به ph (اسیدیته معده) حساس هستند نباید با قهوه در یک زمان مصرف شوند. مخصوصا با قهوه هایی به اسیدیته بالا. چه کاری است شما از قهوه هایی با اسیدیته بالا استفاده کنید. میتوانید از قسمت فروشگاه کافی سرا برای خودتان قهوه مناسب انتخاب کنید.
حتما در نظر داشته باشید که قهوه را با دارو در یک زمان مصرف نکنید و یک بازه زمانی حد اقل یک الی 2 ساعته را مد نظر داشته باشید.
3- تاثیر قهوه بر دفع داروها
حال بیایید در رابطه با دفع داروها و تاثیر احتمالی قهوه بر این موضوع صحبت کنیم.
کافئین موجود در قهوه یک محرک کلیوی هم به حساب می آید. در برخی افراد ممکن است موجب تکرر ادرار شود. یعنی دارویی که مصرف میکنند را میشورد.
4- عوارض جانبی 🤒
متاسفانه برخی راننده های بین شهری از این مورد آسیب می بینند. به اشتباه بعد از مصرف دارو قهوه بین راهی میخورند تا شب را بتوانند رانندگی کنند. اما کافئین موجود در قهوه عوارض جانبی دارو را تشدید میکند . من این مورد را در یکی از مسافرتهام از راننده اتوبوس شنیدم .
مخصوصا اگر داروهای ضد آسم ( مانند تئوفیلین ) یا داروهای ضد احتقان مصرف میکنید ، حتما در مصرف قهوه احتیاط کنید.
خانمهای باردار و شیر ده و افرادی که به تازگی عمل جراحی داشته اند بهتر است در خصوص مصرف قهوه با پزشک خود مشورت کنند. و یا مدت زمانی صبر کنند تا این دوران را پشت سر بگذارند.
5- داروهای خاص
داروهای خاصی وجود دارند که کافئین میتواند تاثیر آنها را مختل کند. این داروها عبارتند از:
- داروهای ضد بارداری خوراکی
- داروهای ضد اضطراب یا خواب آور
- داروهای ضد التهاب ( به وجود آوردن عوارض گوارشی)
6-توصیه های پزشکی خیلی مهم
پزشکان در رابطه با قهوه و تداخلات دارویی چه می گویند؟
- قبل و بعد از مصرف دارو قهوه مصرف نکنید.
- قهوه متناسب با ذائقه خود را در سبک زندگی خود داشت باشید. از وبسایت کافی سرا میتوانید کمک بگیرید.
- اگر بیماری خاصی دارید و دوران سختی را سپری میکنید فعلا قهوه مصرف نکنید. یا به روزی یک فنجان قهوه اکتفا کنید.
- مطالب مفید قسمت قهوه و پزشکی وبسایت کافی سرا را دنبال کنید.