انواع قهوه چیست؟یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیها درجهان بعد از آب قهوه است. جالب است بدانید قهوه به عنوان پردرآمدترین صنعت دنیا بعد از نفت معرفی شده است. تنوع زیاد در مورد سرو انواع قهوه باعث شده است که حتی قهوهخورهای حرفه ای نیز برخی از اوقات نتوانند تفاوت میان آنها را تشخیص دهند.
همانطور که گفتیم چیزی که قهوه را منحصر به فرد میکند عطر و طعم آن است، اما آیا شما با تفاوت های میان انواع قهوه آشنا هستید؟ چیزی که در ظاهر همه میبینم دانه های شبیه به هم هستند که نامشان قهوه است، اما بهتر است بدانید دستور تهیه آنها و ترکیباتشان با یکدیگر تفاوت دارد.
در این مقاله از وبسایت کافی سرا قصد داریم شما را با انواع قهوه آشنا کنیم و نکاتی را که راجع به قهوه باید بدانید به شما یادرآوری کنیم:
انواع قهوه:
قهوهها دارای دسته بندی های متفاوتی از نظر نوع دانه، نوع فرآوری و نوع دم کردن هستند، در ادامه انواع مختلف قهوه را با توجه به دسته بندی های خاص آن برای شما معرفی خواهیم کرد:
دسته بندی انواع قهوه از نظر دم کردن
بر خلاف آنچه بیشتر مردم تصور میکنند، روشهای متفاوت و گوناگونی برای دم کردن قهوه وجود دارد. این روشها هر کدام تاثیر شگرفی بر روی طعم قهوه دارند، که باعث شده است افراد روشهای مختلفی را برای دم کردن انتخاب کنند:
قهوه ترک
همانطور که از اسم این قهوه پیداست، قهوه ترک به طور خاص در کشورهای خاورمیانه و برخی از کشورهای اروپای شرقی مورد استفاده قرار میگیرد. البته باید گفت چیزی که به نام قهوه ترک معروف شده است، در واقع نوعی روش دم کردن قهوه است که از دانههای آسیاب شده قهوه به دست میآید. پودر قهوه در این روش معمولا از هیچ صافی عبور نمیکند و به صورت مستقیم در داخل فنجان ریخته میشود. از مهمترین جذابیتهای دم کردن قهوه به روش قهوه ترک، گرفتن فال قهوه است زیرا در این روش پودر قهوه در ته فنجان پس از نوشیدن آن باقی میماند و بسیاری از افراد با توجه به نقش و نگارهای ایجاد شده در کف فنجان فال قهوه میگیرند.
اغلب از ظرف مخصوصی به نام جزوه برای دم کردن قهوه به این روش استفاده میکنند، که با قرار دادن مستقیم آن روی اجاق یا شن داغ، قهوه را به آن اضافه میکنند و تا زمان جوش آمدن قهوه منتظر میمانند.
قهوه فرانسه
قهوه فرانسه بر خلاف نام آن در واقع یک قهوه برزیلی است و علت این نامگذاری آن است که مخترع این روش دم کردن قهوه برای اولین بار آن را در کشور فرانسه درست کرد. در دم کردن قهوه به این روش، قهوه کاملا ساییده شده را ظرف مخصوص این کار میریزند و سپس به آن آب جوش اضافه میکنند و تا زمان دم کشیدن آن صبر میکنند. به دلیل اینکه ظاهر قهوههای آسیاب شده در این روش نسبت به قهوه ترک کمی درشتتر است، معمولا بعد از دم کشیدن قهوه آن را از یک صافی رد میکنند. قهوه فرانسه را معمولا به دو روش با شیر وبدون شیر سرو میکنند.
لازم به ذکر است بدانید دانههای قهوه فرانسه را قبل از آسیابکردن حدود 70 درصد برشته میکنند، به همین دلیل این قهوه نسبت به قهوههای دیگر کمی چربتر است و دارای روغن بیشتری میباشد. معمولا برای درست کردن قهوه به روش فرانسه از دستگاه فرنچ پرس استفاده میشود.
قهوه قطره ای یا فیلتری
قهوه قطره ای یا فیلتری نام یکی از روشهای دم کردن قهوه است که امروزه طرفداران بسیاری در میان علاقمندان به این نوشیندنی خاص پیدا کرده است. در این روش معمولا از قهوه آسیاب شده که دانههای آن معمولا به اندازه قهوه فرانسه میباشد استفاده میشود. دم کردن قهوه به روش قطرهای معمولا توسط دستگاههای خاصی صورت میگیرد که همزمان با دم کشیدن قهوه، کار فیلتر کردن آن را نیز انجام میدهد و در نهایت شما یک قهوه صاف و بدون کف خواهید داشت.
قهوه اسپرسو
یکی از رایجترین انواع قهوه که در اغلب رستورانها و کافهها سرو میشود،قهوه اسپرسو میباشد. در روش دم کردن قهوه به روش اسپرسو معمولا آب جوش با فشار بالایی از میان دانههای آسیاب شده قهوه عبور داده میشود و در داخل فنجان ریخته میشود. انجام اینکار نیاز به تبحر بالای باریستا دارد. قهوه اسپرسو معمولا دارای طعم خاص و تلخی میباشد که ممکن است هر کسی آن را دوست نداشته باشد، با این حال این قهوه طرفداران خود را در میان علاقمندان به این نوع نوشیدنی دارد.
قهوه اسپرسو خود نیز دارای انواع مختفی است که با ترکیب شیربخار داده شده ، شکلات، کف شیر و قهوه سرو میشود. در ادامه به انواع مختلف قهوه اسپرسو اشاره میکنیم:
- دابل اسپرسو : دابل اسپرسو در واقع همان قهوه اسپرسو ساده است که همانطور که از نامش پیداست ، در این روش به جای یک شات از دوشات اسپرسو برای تهیه یک فنجان قهوه استفاده میشود.
- آمریکانو : در این روش قهوه اسپرسو به وسیله اضافه کردن آب داغ به آن تهیه میشود. گفته میشود این نوع قهوه برای اولین بار توسط سربازان آمریکایی و در طول جنگ جهانی دوم ابداع شد. دلیل استفاده از این روش استفاده از آب داغ بود تا در مصرف قهوه صرفه جویی شود. بعدها این روش به عنوان روش خاص دم کردن قهوه در باریستاهای آمریکایی رواج پیدا کرد و با نام قهوه آمریکانو شهرت جهانی پیدا کرد.
- کافه لاته: این نوع قهوه اسپرسو یکی از پرطرفدارترین انواع قهوه در میان مردم تمام دنیاست. کافه در این اصطلاح به معنای قهوه و لاته نیز به معنای شیر میباشد. کافه لاته عموما از ترکیب شیربخارداده شده و یک شات قهوه تهیه میشود.
- کاپوچینو: گفته میشود کاپوچینو احتمالا محبوبترین نوع قهوه اسپرسو در تمام جهان است. این قهوه معمولا از سه لایه اسپرسو، شیربخارداد شده و یک لایه شیر کفدار و پف دار تهیه میشود. باریستاهای حرفهای معمولا روی لایه آخر یعنی شیر کفدار را با پودر کاکائو به شیوههای خاصی تزیین میکنند و طرحهای بسیار زیبایی روی آن به وجود میآورند.
- ماکیاتو: ماکیاتو نام نوع دیگری از کاپوچینو است که شباهت زیادی به آن دارد. اما تفاوت اصلی آن با کاپوچینو در این است که برای تهیه ماکیاتو معمولا یک شات اسپرسو در داخل فنجان میریزند و بعد یک فوم شیر را مستقیما به آن اضافه میکنند.
- فلت وایت: فلت وایت نیز نام نوع دیگری از قهوه اسپرسو است که اکثر در استرالیا و نیوزلند سرو میشود. از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به کاپوچینو دارد با این تفاوت که برای تهیه آن یک شات اسپرسو داخل فنجان میریزند و در مرحله بعد شیر بخارداده شده بدون کف را به آن اضافه میکنند.
- موکا یا موکاچینو: این قهوه که با نام دیگر قهوه موکا نیز شناخته میشود، تقریبا همان شکل کافه لاته را دارد که به آن پودر شکلات و یا شربت اضافه شده است. در برخی از مواقع برای ایجاد طعم و شکل متفاوت روی آن خامه نیز اضافه میشود.
- آفوگاتو: آنچه در مورد آفوگاتو گفته میشود این است که این یک قهوه واقعی نیست. آفوگاتو معمولا با ریختن یک شات اسپرسو روی یک دسر مثلا بستی تهیه میشود. ترکیب طعم تلخ قهوه اسپرسو با یک دسر شیرین، معمولا مزه های جدیدی خلق میکند که طرفداران خاص خود را دارد.
- کورتادو: کورتادو یک واژه اسپانیایی به معنای برش است. قهوه کورتادو از ترکیب برابر مقداری اسپرسو و شیرجوشیده آماده میشود و شباهت زیادی به قهوه لاته دارد، چون مواد مورد نیاز آنها بسیار شبیه به هم است.
پودر قهوه آماده
پودر قهوه آماده آخرین گزینه از انواع قهوه از نظر دم کردن است که معمولا به صورت پودر قهوه آماده و کافی میکس تهیه و بسته بندی میشود. با توجه به اینکه پودر این قهوهها معمولا از دانههای بی کیفیت تولید میشوند، تاثیر چندانی ندارند و از نظر مزه نیز بسیار بیکیفیت هستند.
انواع دانه قهوه
آشنایی با انواع قهوه بر اساس دانه آنها موجب خواهد شد، با تاثیر هر کدام از آنها بر عطر و طعم نوشیدنیهای خود بیشتر آشنا شوید.
روبوستا (Robusta)
دانههای قهوه ربوستا معمولا ارزان قیمتترین دانه در میان انواع قهوه هستند. این دانهها معمولا به راحتی پرورش مییابند و دارای مقادیر زیادی از کافئین هستند. ربوستا معمولا در قاره های اروپا، آفریقا و مناطقی از خاورمیانه محبوب است . از آنجاییکه این دانه طعمی تلخ و قوی دارد عموما در قهوههای فوری و یا قهوه اسپرسو بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
عربیکا (Arabica)
این دانه قهوه که نسبت به ربوستا دارای طعم شیرین و ملایمی است در نقاط مختلفی از جهان مانند، آمریکای شمالی، ویتنام و برزیل به وفور یافت میشود. از آنجاییکه این نوع قهوه به مراقبت زیادی نیاز دارد تا طعم شیرین آن حفظ شود، بنابراین دارای قیمت بالاتری نیز میباشد. مقدار کافئین این دانه قهوه نسبت به سایر انواع آن در حد متوسطی قرار دارد.
لیبریکا (Liberica)
این دانه بومی مناطق مرکزی و غربی آفریقا میباشد و طعم برجسته و دودی آن باعث شده به عنوان یک دانه خاص در میان انواع دانه قهوه مشهور باشد. از آنجاییکه این دانه در شرایط خاص آب و هوایی رشد میکند، اغلب به صورت کلان تولید نمیشود. مقدار کافئین این نوع از دانه قهوه بسیار کم است و طعم آن به صورت دودی و آجیلی میباشد.
اکسلسا (Excelsa)
دانه های اکسلسا در واقع نوعی خاصی از دانه لیبریکا هستند. این دانه بومی آسیای جنوب شرقی است و در ارتفاعات به بهترین شکل رشد مییابد. گاهی اوقات ارتفاع این گیاه به بالاتر از 9 متر نیز میرسد. این نوع دانه قهوه معمولا طعمی ترش و میوهای به لیوان قهوه شما میدهد و برای اینکه طعمی غنیتر داشته باشد، لازم است با دیگر دانهها ترکیب شود. مقدار کافئین موجود در این نوع دانه قهوه کم است.
انواع فراوری دانه قهوه
انواع فراوری دانه قهوه به روشهایی گفته میشود که طی آن دانه قهوه از میوه آن جدا میشود. روشهای مختلفی برای جدا کردن لایه میوه قهوه از دانه آن وجود دارد که هر یک از این روشها بر شکلگیری طعم قهوه تاثیرگذار است. در روشهای مختلف فراوری قهوه را معرفی میکنیم:
فراوری قهوه طبیعی
این روش که در حقیقت همان روش سنتی رایج برای فراوری قهوه است، به روشی اطلاق میشود که طی آن قهوه ها را به وسیله آفتاب و در هوای طبیعی خشک میکنند.
تولید کنندگان قهوه بعد از چیدن گیلاسهای قهوه آن را زیر نور آفتاب بر روی تخت های خاصی که به تخت آفریقایی نیز معروف است قرار میدهند و سپس آنها را خشک میکنند.
آنها در طول 6 هفته مرتب این گیلاسهای قهوه را جابجا میکنند تا تمام سطح آنها به طور یکنواخت خشک شود و مانع از گندیدگی گیلاسها شوند. از آنجایی که این کار نیاز به دقت بالایی دارد، فقط تولید کنندگانی دست به انجام آن میزنند که در این کار حرفهای باشند.
فراوری قهوه به روش خیساندن
در روش فرآوری به روش خیساندن، بعد از برداشت گیلاسهای قهوه، بخش گوشتی میوه قهوه به کمک دستگاه گوشت گیر از روی دانه آن جدا میشود، سپس دانهها را درون حوزه تخمیر قرار میدهند.
مخازن آب به تخمیر دانههای قهوه کمک میکنند و از طریق شستشو قسمت گوشتی میوه قهوه را به طور کامل از دانه آن جدا میکنند. برای انجام این کار لازم است دانهها را 13 الی 36 ساعت در مخزن های تخمیر قرار بگیرند و سپس دانهها را برای خشک شدن به زیر نور آفتاب انتقال داده شوند.
فرآوری قهوه به صورت عسلی
در روش فرآوری قهوه به صورت عسلی، در حقیقت قهوه را در حالتی بین فرآوری خشک و خیس آماده میکنند. البته باید گفت فرآوری قهوه به اندازه روشهای قبلی چندان رایج نیست.
در فرآوری قهوه به صورت عسلی، دانه قهوه را بعد از برداشت به دستگاه گوشتگیر منتقل میکنند تا قسمت گوشتی میوه را از آن جدا کنند. اما بعد از این مرحله دیگر خبری از حوضچههای تخمیر نیست.
در این روش دانه قهوه به همراه موسیلاژ خشک میشود. این بافت باعث میشود قند زیادی به دانه برسد به همین دلیل این شیوه به نام عسلی معروف است. قهوه درست شده با این روش شیرینی زیادی دارد و طعم میوههای رسیده را به کام کسی میآورد که از این قهوه استفاده میکند.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید دنیای قهوه بسیار گسترده است و فرآیندهای گوناگون آماده سازی قهوه نیز به نوبه خود تاثیر متفاوتی در طعم و عطر قهوه ایجاد میکنند.
در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع قهوه از نظر دم کردن، دانه و نوع فراوری آشنا کردیم. با مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که نوشیدن یک فنجان قهوه مسیر طولانی را برای اینکه بهترین طعم را در کام شما بوجود بیاورد طی میکند.
استفاده از بهترین و خوشطعم ترین انواع قهوه ، مطلوب تمام کسانی است که در فرآیند تولید، فروش و مصرف از این دانه خاص نقش دارند.
با شناخت انواع قهوه و یادگیری روشهای متفاوت تهیه آنها، میتوانید تجربه ماندگار و لذت بخشتری از نوشیدن قهوه داشته باشید.
سوالات متداول
- بهترین روش برای نگهداری قهوه برای مدت طولانی چیست؟
بهترین روش برای نگهدای قهوه به مدت طولان، نگهداری آن در یخچال و یا فریزر است.
- آیا آبی که برای دم کردن قهوه استفاده میکنیم در طعم آن تاثیرگذار است؟
بله. با توجه به مواد معدنی موجود در آب و همچنین PH آن، میتواند در طعم نهایی قهوه تاثیر گذار باشد، بنابراین توصیه میشود، از آب با کیفیت مناسب برای برای دم کردن قهوه استفاده کرد.
- چگونه میتوانیم طعم قهوه را عوض کنیم؟
برای داشتن قهوه با طعم متفاوت میتوان از روشهای دم کردن متفاوت قهوه استفاده کرد. همچنین انتخاب نوع قهوه و روش آسیاب آن نیز در طعم نهایی آن اثر گذار است. برای مثال دانههای درشت آسیاب شده باعث ایجاد طعم ملایمتر و دانههای ریز باعث ایجاد طعم غلیظتری میشود.
- چه تفاوتی میان دم کردن سنتی و مدرن قهوه وجود دارد؟
تفاوت اصلی میان دم کردن سنتی و مدرن مربوط به ابزار و نوع دم کردن است. در روش سنتی از ابزارهای سادهتری مانند قهوهجوش یا قوری برای دم کردن قهوه استفاده میشود و بیشتر روشهای تشخیص دم شدن قهوه به صورت تجربی و حسی است.
اما در روش مدرن از ابزارهای پیشرفته با برنامههای خاص و مدرن استفاده میشود که تمام عوامل مانند دما، زمان و میزان آب قابل کنترل هستند و نتیجه همیشه یکنواخت است.
- آیا ذرات آسیاب شده قهوه بر طعم آن تاثیرگذار هستند؟
بله، اندازه ذرات آسیابشده قهوه به شدت بر طعم نهایی آن و میزان استخراج ترکیبات دانه تاثیر گذار است.
- آیا قهوه تاریخ انقضا دارد؟
دانههای قهوه نسبت به قهوه آسیاب شده ماندگاری بیشتری دارند، اما دانههای آسیاب شده با گذشت زمان عطر و طعم خود را از دست میدهند.
- آیا قهوه بر عملکرد مغز تاثیر دارد؟
بله، کافئین موجود در قهوه میتواند در افزایش هوشیاری، میزان تمرکز و سرعت پردازش اطلاعات و در نتیجه عملکرد مغز تاثیر گذار باشد.
- آیا قهوه در کاهش وزن تاثیر گذار است؟
بله قهوه میتواند با کاهش اشتها و افزایش سوخت و ساز بدن در کاهش وزن اثر گذار باشد.
- چگونه قهوه خوب را تشخیص دهیم؟
قهوه خوب معمولا عطر و طعم مشخصی دارد که حتی بدون افزودنیها نیز این طعم حفظ میشود. همچنین میزان یکدستی دانههای قهوه و تاریخ برشتهشدن آن نیز میتواند در تشخیص کیفیت آن موثر باشد.
سلام
واقعا اطلاعات خیلی مفیدی ارائه دادید .ممنون
ممنون از لطفتون.سپاسگزاریم از وقتی که گزاشتین